21.5.14

Матурата по БЕЛ: темата, скалата, министерката и късметът, въпроси и липсващи отговори




Днес се провежда матурата по български език и литература (БЕЛ). Изненада е, че както на предварителния кандидатстудентски изпит по  литература в  СУ, така и на самата матура по БЕЛ, се пада един и същи автор – Никола Вапцаров. Темата на 41-ви въпрос  е „Животът и изкуството“ в стихотворението „Кино“.  Зрелостниците ще изложат разсъжденията си под формата на интерпретативно съчинение или есе.

Пресцентърът на Министерството на образованието съобщи, че просветните чиновници са изтеглили изпитния вариант на матурата в пет часа сутринта.  

Министерството се похвали и с предварително утвърдената скала за преобразуване на точките от матурите в оценки. Въпросната скала отдавна тревожи зрелостниците поради ширещата се мълва, че скалата за преобразуване на точките в оценки ще се изравни с модела, приет в повечето европейски страни, тройката да започва над  50%, или 50 верни отговора. Това няма да се случи и тази година. Дванайсетокласници могат да си отдъхнат, защото сегашната скала на оценяване позволява на всеки да вземе матурата, без да полага особени усилия за подготовка.

Ето я гордостта на Министерството - скалата за преобразуване на точките в оценки:

Слаб  (2)
до 22,5 т. включително
Среден 3  (3,00-3,49)
от 23 т. до 40,5 т. включително
Добър 4   (3,50-4,49)
от 41 т. до 58,5 т. вкл.
Много добър  (4,50-5,49)
от 59 т. до  76,5 т. вкл.
Отличен   (5,50-5,99)
от 77 т. до 94,5 т. вкл.
Отличен   (6)
от 95 т. до 100 т.

Обобщението за подготовката и организацията за матурата по БЕЛ направи министър Клисарова: „Това е 13-та сесия за провеждане на държавните зрелостни изпити, което означава, че трябва да е много късметлийска". Тя увери обществото, че стрес за учениците няма да има.

Министерката е права – късметът ще ощастливи всеки, който, без да учи, разчита да изкара тройка, (а защо не и повече?) на матури 2014.

Дано само в късметлийското упоение на изпитите не се намери някой, който да викне към Министерството:
С т и г а!
Къде е тука нашата съдба?
/…/
Къде съм аз? Кажете?!


Учебен център The Passionate Shepherd пожелава успешно представяне на матурите на всички свои курсисти.

0 comments:

Post a Comment