24.5.14

За покера, скрижалите на Индиана Джоунс и т. нар. ,,свитък с верни отговори'' от Матурата по английски език 2014

В Деня на българската писменост и просвета в отговор на въпрос на репортер на BTV за грешки в матурата по английски министър проф. Анелия Клисарска заяви, че ,, грешката е техническа - единствено на сървъра на МОН,  и днес празнуваме". Междувременно,  сайтът peticiq.com, иницииращ петиции срещу заплащане, към 14:30 на 24.05. 2014 вече събра 2111 подписа за поправяне на грешките в матурата по английски от 23.05. 2014г.

За скрижалите на Индиана Джоунс и свитъка с ,,верни отговори" на МОН

 Кой е верният отговор?


Грешни отговори на матурата по английски
ТЕКСТ В ПРЕВОД: През 1981 статусът на Форд като водещ актьор се утвърждава с участието му в съвместния проект на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг ,,Похитителите на изчезналия кивот". Интересно, въпреки че Спилбърг иска да даде главната роля на Форд първоначално, Лукас предпочита да даде ролята на Том Селек, но последният няма възможност да приеме и Форд получава ролята.

5. ВЪПРОС: Филмовата поредица за Индиана Джоунс
A) започва да се снима в ранните 70 години на 19в.
B) се режисира съвместно от двама режисьори.
C) винаги е бил предназначен за Форд в главната роля.
D) включва участието на Том Селек с водеща роля.


5. QUESTION: The Indiana Jones film series

A) began to be shot in the early 1970s. Няма информация кога е започнало снимането.

B) was co-directed by two film directors. Приемаме, че филмът Raiders of the Lost Ark, за който текстът изрично посочва, че е плод на съвмeстна дейност (in the George Lucas and Steven Spielberg collaboration) между Лукас и Спилбърг, е част от сериите за Индиана Джоунс. В е верният отговор по метода на изключване на A, C и D.
 
C) was always meant with Ford in the lead role.  TEXTUAL EVIDENCE: ... Spielberg wanted to cast Ford in the lead role from the start, Lucas preferred to give the role to Tom Selleck

D) starred Tom Selleck as the title character.  

Том Селек е бил предпочитаният актьор за Лукас, но не и за Спилбърг, който е предпочитал Форд от самото начало, от което можем да предположим, че за Форд е отредена първоначално главната роля. Никъде в текста не се споменава Том Селек да е бил официалният актьор, който присъства в заглавието или афиша на филма като 'title character'. Текстът сочи единствено, че Лукас предпочита да даде ролята на Том Селек, който не приема. Отговорът D, посочен в свитъка с отговори на МОН за верен, е грешен. Верният отговор е B.

TEXTUAL EVIDENCE: Interestingly, though Spielberg wanted to cast Ford in the lead role from the start, Lucas preferred to give the role to Tom Selleck, but the latter was unable to accept and Ford got the role.

За матурата по английски като покер. 20% от отговорите на първите 10 въпроса от част Слушане, посочени от експертите на МОН за верни, са грешни.


6. Poker is a card game

A) that is always played by two persons.  
TEXTUAL EVIDENCE: played by two or more people

B) that requires no special skill.  
Отговорът, даден за верен от просветните експерти в свитъка с отговори, е грешен. Второто изречение казва, че покерът е игра, която изисква умения, късмет и желание да поемаш рискове. TEXTUAL EVIDENCE: ... calls for skill ...

C) in which you win or lose cash.  
За нас верният отговор е С.
TEXTUAL EVIDENCE: bet on the value of their hands and the winnerи в последния параграф When you leave a poker game and go home, you cash in your chips, i.e. trade them for real money, for cash.

D) that originated in America in the 1800s. TEXTUAL EVIDENCE: ... poker began in East Asia


0 comments:

Post a Comment