8.1.14

С дъх на цигари



С дъх на цигари, Марияна Тодорова
Курс по журналистика

Нотка непокорство и бунт,малко непукизъм и обилно количество свобода,обвити в дар от природата,запалени със стихиен плам. Ароматът на цигари събира в себе си най-различни съставки и пробужда всевъзможни спорове.

Пушенето е начин да изразиш себе си, да усетиш, че притежаваш властта да взимаш решения и чак на последно място идва удоволствието, съпътстващо този древен ритуал. Цигарите обаче се оказват ябълката на раздора в съвременния свят. Дали е чак толкова вредно, за кого е по-лошо - за пушачите или за непушачите около тях, не се знае със сигурност. Но желанието за пушене нараства право пропорционално със забраните и с всевъзможните опити на диетолозите, да ни учат какво да правим с живота си.

Да, цигарите не са полезни,те водят до олекване на портфейла и други странични ефекти, но дали да пушиш, или не е личен избор и всяка рестрикция по този проблем нарушава човешкото право на свобода.

Хората обикновено прибягват към цигарите в ранните години на своята младост, или по-точно през пубертета. Това е време на експерименти, когато младежите търсят своята идентичност и искат да покажат на света колко са големи. И понеже пушенето носи етикета „забранено”, то привлича тийнейджърите, както пламъкът буболечките. Обикновено рояците молци (обитатели на моловете) след излизане от „светата обител”, бързат да запалят по една цигара, за да почувстват свободата.

Цигарите обаче, освен опияняващия дъх на волността ,притежават и други качества. Те носят просветление, не като Паисиевото, но не по-малко спасяващо от мрака. Една вечер ми се наложи да отида до мола, който е на 5 минути пеша от училището ми, но маршрутът минава през най-страховитото място в големия град - Подлеза. С главна буква, защото вътре няма нито една лампа, а от тавана стърчат жици и дъски и мястото поразително напомня на Ада. Но не се страхувайте, смелите ученици пушачи са вътре, а техните цигари блестят като светулки в бездната и благодарение на тях можеш да излезеш жив от Подлеза. Усетиш ли дъха на цигари, значи си спасен.

През лятото на 2012 в България се прие закон,забраняващ пушенето на обществени места. От тогава насам започна война. Пушачи срещу непушачи, правата на едните срещу тези на другите, но хората като че ли се умориха от битки и спорът беше потушен. Колко се изпълнява законът, е друг въпрос, но изневиделица наскоро беше предложено той да бъде отменен. Зачудих се каква е причината. Дали хуманизмът на управляващите, или може би защото в пушенето няма класово разделение. Бедни и богати пушат заедно и всички са равни във вредния си навик. Предложението не беше прието, но отново възпламени пепелта, посипала въпроса за пушенето на обществени места.


Пушенето е толкова тачено от хората, защото създава завеса, която скрива външния свят и приютява в своята иреалност. Пушенето на обществени места е забранено в почти всички държави от Европейския съюз, но именно тук предизвика впечатляващо бурна реакция. Стана така, защото българите имат нужда от няколко мига спокойствие, малко време за себе си, 3 минути прекарани в замъгления свят на дима, където няма проблеми. Да се приеме забраната е толкова трудно, колкото и да се откажеш от привичката си.

Говорейки за иреалност не може да не се спомене ролята на цигарения дим в изкуството, която е сравнима единствено с тази на алкохола. С дъх на цигари са напоени най-великите книги и запълнени едни от най-запомнящите се филми. Представяте ли си героя на „Ах,този джаз” без цигара в уста, а как ли би реагирал, ако му бяха забранили да пуши на обществени места? Битническата литература вероятно нямаше да съществува, а „изгубеното поколение” нямаше да бъде намерено от нас, ако не витаеше все още в дъха на цигари. „С дъх на канела” стана хит сред книгите и филмите, защото ароматът винаги създава уют и достоверност, а дъхът на цигари разкрива истинско човешко присъствие.

Дъхът на цигари съпровожда по пътя към нетрайното,но безценно откъсване от заобикалящия ни, пълен с проблеми, свят. Дали пушенето е проява на слабост на характера, или точно обратното е спорно. Но то е един от по-безопасните начини да изразиш себе си, а дъхът на цигари ухае на свобода, непокорство и бунт срещу насила наложените норми.

. За успешна подготовка за кандидатстудентски изпит по журналистика - Учебен център The Passionate Shepherd.

0 comments:

Post a Comment